Kodėl prostitucija Vilniuje turi būti legali

Legalizavus prostituciją, policininkams rečiau tektų maskuotis gaudant pažeidėjus.

Iš karto įspėju visas davatkas: šis tekstas jums nepatiks. Nepatiks todėl, kad manote, jog ką nors uždraudus to nebelieka. Nepatiks todėl, kad patys neturite moralės nei valios, bet prisidengdami šiomis vertybėmis kitus mokote, kaip gyventi.

Iš esmės yra dvi galimos nuomonės, dėl prostitucijos legalizavimo Vilniuje. Pirmoji ta, kad taip elgtis negalima. Antroji – kad būtina. Tad pastarąją ir apžvelkim.

Kada buvai bažnyčioj?

Jos priešininkai dažnai sako, kad gyvename valstybėje, kurioje paskutinio gyventojų surašymo duomenimis daugumą sudaro katalikai. Prostitucija niekaip negali būti susijusi su krikščionišku gyvenimo būdu, o kas būna už tokias nuodėmes, puikiai iliustruoja istorija apie Sodomą ir Gomorą.  . Visgi, riekia pasakyti, kad šalia daugybės katalikų ir kitų sostinės tikinčiųjų, gyvena ir tokių žmonių, kuriems žodžiai Dievas, nuodėmė, nusidėjimas ir yra tik bereikšmiai (ar mažareikšmiai) žodžiai. Tad kodėl tokie žmonės negali laisvai dirbti ir užsidirbti iš kūniškų geidulių tenkinimo? Ar nuo to, kad kažkas nueis aplankyti nakties plaštakių tau, mielasis skaitytojau, sušlubuos moralė? Vargu. Turbūt pats taip irgi nemanai. Dar daugiau: jei jau esi toks tikintis, tai papasakok man apie Marijos Magdalietės ir Jėzaus santykius, ir atvirai tark, jei atmestume šv. Kalėdas ir šv. Velykas, laidotuves ir vestuves bei pan. ceremonijas, kada paskutinį kartą užsukai į maldos namus?

Žinai, ir aš neužsuku dažnai. Bet štai, kai buvau praėjusiais metais Dievo Gailestingumo šventovėje kunigas pamokslo metu pasakojo apie vieną Vilniaus stoties fėjų, kuri jaučia kaltę dėl savo veiksmų, bet negali nustoti dirbti, nes kaip žinia, jos darbas nelegalus ir dėl to palikti tokį darbą yra pavojingiau nei jį dirbti. Taip, tai mano pirmasis argumentas – legalizavus prostituciją tokiems žmonėms padėti būtų daug paprasčiau. O ar pagalba artimui (t.y. kiekvienam žmogui), nėra kiekvieno doro tikinčiojo pareiga?

Neklastokim istorijos

Žinoma, galime žvelgti į šį klausimą ir iš kitų pusių. Pavyzdžiui, istorinės perspektyvos. Čia gali argumentuoti, jog visą laiką, kiek tik gyveni, kūniškų geidulių tenkinimas buvo uždraustas, tai nejau seksime vokiečių, čekų ar tų laisvamanių olandų pavyzdžiu ir viską legalizuosime?! O kodėl ne? Juk iš tiesų yra taip, kad santykiavimas už pinigus Vilniuje visą laiką buvo legalus išskyrus sovietmetį. Tik supuvę komunistai norėjo sau atrodyti bent šiek tiek gražesni tai ir uždraudė. Net transportą suorganizavo, kur miesto prostitutes kartu su valkatomis ir elgetomis tiesiu taikymu išsiuntė į Sibirą. Bet ar paprotys tratytis už pinigus dingo? Taigi – ne. Net po nelegalumo skraiste patekę sekso sferos darbuotojai sėkmingai tęsė savo veiklą.

Vaizdo reportažas netikintiems, kad garbingoje Lietuvos istorijoje taip tikrai galėjo būti yra štai čia. Žinoma, jis tik nėra pilnas ir nuodugnus, bet jei jau tiek nežinojai, vadinasi tokio lygio informacija tau kaip tik. Jei nori sužinoti daugiau paieškok aminą atilsį vieno rimčiausių istoriko Antano Rimvydo Čaplinsko darbų šia tema. Davė diedukas garo! :)

Išnaudojimas ar pasirinkimas?

Tai aišku, visada gali sakyti, kad prostitucija yra moterų išnaudojimas. Bet pagalvokim, jei būtų legali tokia darbo sistema, ar ne pačios moterys eitų dirbti niekieno neverčiamos? Gi, prostitutais dirba ir vyrai (kas apgins jų teises).

Be abejonės, visada gali manyti, kad tokiu atveju gali nutikti kaip Vokietijoje, kur darbo birža vienai poniai pasiūlė padirbėti viešnamyje. Bet ar nuo panašių dalykų taip sunku apsaugoti parašant vieną eilutę įstatyme (jei bijoma kad pritrūks sveiko proto)?

Žvelkim, kokie argumentai dar lieka. Žinau, yra tokių kurie mano jog lietuviams prostitucijos legalizavimas būtų per daug iššaukiantis dalykas. Bet ar prieš keletą dienų nebuvo straipsnių šaukiančių, kad tautiečiai pasigauna daugiausiai lytinių ligų? Netikit, kad tai galėtų būti tiesa? Tai pabandykite pasivaikščioti po populiariuosius naktinius Vilniaus klubus. Manote, ten sunku surasti mergą tik nakčiai? Vilnius deja, jau senokai garsėja kaip vienas tų miestų, kur užsienio turistai skrenda ne barokinės architektūros žiūrėti, o grakščių merginių kūnų glamžyti, o čia užmokesčio variantų kiek nori nuo vakaro sąskaitos apmokėjimo perkant brangius gėrimus iki paliktų blizgančių papuošalų iš ryto. Na, kuom tai ne prostitucija, kai merginos tikrai suvokia, ko ten eina, kiek truks ir kuo baigsis tokie santykiai (aš neteisiu, tik atkreipiu dėmesį, kad tokie dalykai yra realūs, o neišgalvoti). To puiki iliustracija ne taip senai užsieniečio išleista knyga apie lietuvaitės guolį.

Kad ir kaip keista, bet kai kuriems žmonėms prastas seksas yra geras darbas.

Kad ir kaip keista, bet kai kuriems žmonėms prastas seksas yra geras darbas.

Ekonomika paskutinėj vietoj

Dar truputį dera prisiminti apie finansus ir juodąją rinką. Jei prostitucijos verslas taptų legalus, mano mylimas miestas galėtų kiek sulopyti savo biudžetą, juk dabar seksas yra parduodamas, o mokesčiu nemoka niekas. Dar daugiau. Juk legalizavus sritį, būtų sukurta ne tik darbo vietų šitame versle, ne tik sumokėti mokesčiai. Atsirastų ir padaugėtų įvairių su tuo susijusių kitų sričių, tokių, kaip medicininis aptarnavimas, prižiūrinčios institucijos ir kt. kas be abejo, tik į naudą esamiems norintiems dirbti bedarbiams. Netikite, pažvelkite, kokiais skaičiais vertinama, kad ir mažytės Čekijos Respublikos sekso industrija.

Ir dar

Jei jausiu poreikį, vėliau parašysiu ir dar vieną skiltį šia pačia tema. Kol kas tik noriu pasakyti, kad visai mielai eičiau Tymo kvartalu, kur prašmatni madam pasisveikintų: „Sveiki, jaunuoji, ar esate kada miegojęs su žydaite?“. Ne, ne todėl,  kad pulčiau su ja miegoti, bet todėl, kad tai tad istorijos dalis kurią negrįžtamai sunaikino raudonosios padugnės.

Parašykite komentarą